Denise & Kirsten

Blog minor digital marketing http://uitineigenland.weebly.com/

Boekbespreking

Onze visie op het boek klantropologie
Dit boek laat je inzien wie je klant is en hoe je deze klant en zijn behoefte vindt. De vier stappen geven een duidelijk inzicht in hoe je je klant beter kunt begrijpen, om zo je bedrijfsprocessen te optimaliseren naar de behoefte van de klant.
Klantropologie is een manier van denken, een besef waar iedere werkgever/werknemer en manager met behulp van dit boek achter moet komen.

 

Samenvatting van  het boek: Klantropologie
Dit is een boek voor alle personen die klantgericht willen (gaan) werken, individueel of zakelijk, maar nog niet weet hoe hiermee begonnen moet worden.
De mens achter de klant houdt van vinden, niet van zoeken. De mens achter de klant wil online en offline fatsoenlijk te woord worden gestaan en heeft variatie in communicatie. Zonder de klant is er geen bedrijf en dat wordt nog weleens vergeten. In ieder bedrijf loopt wel iemand rond met dit besef, een werknemer of een manager, nu moet probleem nog naar boven komen..

De rode draad van dit boek: de mens achter je klant serieus nemen, net zoals je zelf behandeld wilt worden als klant.

De schrijfster van dit boek, Jacqueline Fackeldey, heeft veel ervaring gehad, bij onder andere Philips en de Bijenkorf. Vanuit haar ervaring en werkwijze heeft ze de werkwijze ‘klantropologie ontwikkeld.


De stappen van de werkwijze: Klantropologie
Kijk, luister en huiver: De straat op gaan en kijken, luisteren en opletten. Zo kun je waarnemen wie je klant is en wat hij wenst.
Knippen en plakken: Verbindingen leggen tussen dat wat je hebt gevonden.
Kaartlezen en padvinden: Kijken welke wegen je moet inslaan binnen de organisatie om het gewenste doel en de klant te bereiken.
Groot denken, maar klein doen: Groot denken, maar niet vergeten dat het de kleine elementen zijn die belangrijk zijn.

Stap 1: Kijk, luister en huiver
Als organisatie moet je kijken naar wat klanten doen met je product en dienst, je luistert naar hun mening. Medewerkers binnen organisaties weten wat de doelen zijn en wat er van hen wordt verwacht, maar ze weten niet hoe dit bereikt moet worden. Veel moet tegenwoordig worden bereikt met geld en andere middelen, maar ook het gebruiken van je boerenverstand is belangrijk, hier schiet je vaak veel meer mee op en het scheelt geld.
Een mooi voorbeeld uit het boek: Tegenwoordig is er meer digitalisering. High tech. Het lijkt zo makkelijk, maar de klant van nu weet nog niet hoe hij hiermee moet omgaan. Zo ontstaat er verwarring en irritatie. Uiteindelijk kost dit tijd en geld. De uitvinders van deze high tech ontwikkelingen zijn ook mensen. Zij zijn, als zij niet werken, ook klanten bij andere organisaties en hebben verwachtingen. Zij zouden dus moeten weten dat klanten verwachtingen hebben bij een product of dienst. In hun werk vergeet de technicus echter, dat de klant iets van hem verwacht. Dit is een onderdeel wat fout gaat bij organisaties.

Hoe kijk, luister en huiver jij zelf?
Bijvoorbeeld door te gaan reizen en de straat op te gaan. Ga bijvoorbeeld naar Florence, en bekijk de Dom. Het zal je opvallen dat je struikelt over de hotels. Hotels die op hun website roepen dat ze centraal liggen, met uitzicht op de Dom. Ga dus zelf kijken, en zie of het zo is.

2: Knippen en plakken
Met de meeste voorwerpen kun je meer dan je op het eerste gezicht denkt. Haal een product uit ijn context, zaag het doormidden, zze het omgekeerd weer in elkaar of combineer ze met andere voorwerpen. Zo maak je van bijvoorbeeld een muziekcassettedoosje een standaard voor je iPhone.
Het wordt vaak benadrukt, het verschil tussen wat online gebeurt en wat mensen offline doen. Wil je als organisatie je ‘bladkorf’ vol krijgen, da nzul je de weg van het offline- en online-faciliteren moeten in slaan. Dat vraagt veel…. Maar levert ook veel op.
Bij het knippen en plakken proces hoort een begin. Mensen willen weten hoe je op een idee komt, hoe werkt het proces van creativiteit?  Dit past bij een idee wat in je hoofd zit en wat eruit moet. Je moet vertrouwen, en daarna moet je door middel van het leggen van verbindingen je idee bouwen. Probeer, en neem de proef op de som.

3: Kaartlezen en padvinden
Als je zelf graag je eigen pad vindt, is het slim om af en toe toch op een kaart te kijken, om ervoor te zorgen dat de nieuwe dingen, ideeen en concepten waarmee je als innovator en/of manager bezig bent, kunnen ‘landen’ bij anderen in je organisatie. Die kaart staat symbool voor zowel de bedrijfsvisie van waaruit je werkt, als de organisatie zelf waarbinnen jij een route uitstippelt naar een nieuw product, een nieuwe werkwijze of een nieuwe dienst. Mensen vragen vaak naar de bekende weg. Dit boek raadt mensen aan om dit soort vragen te stellen. Het helpt je bij het uitoefenen van je vak. Want als je klanten hebt, dan is naar de bekende weg vragen zinvol en verhelderend.
Iedereen die voor een grote organisatie werkt kent ze: de organigrammen die de organisatiestructuur weergeven. Dit kan ook anders. Bijvoorbeeld met ‘Easycratie.’ Dit staat voor een eigentijdse manier van werken en organiseren. Hierin schuiven mensen met zichzelf, ze zoeken collega’s op waar ze steun aan hebben en waarmee ze samenwerken en worden niet in hokjes gestopt, zoals bij de huidige organigrammen.

Verschillende voorvallen in dit boek laten zien hoe belangrijk het is om bij het uitvoeren van een innovatie de gehele organisatie mee te nemen. Iedere werknemer moet de innovatie doorvoeren. Volg met hen de route op weg naar de innovatie, door middel van de stappen ‘Ga op pad’(letterlijk en figuurlijk), ‘Laat zien wat je wilt bereiken en waarom je iedere stap op een bepaalde manier uitvoert’, en ‘Bedenk en betrek’ samen.

4: Groot denken, klein doen
Je moet grote doelen klein maken om ze te realiseren. Het zijn namelijk de kleine dingen die er voor mensen toe doen, of dat nu de medewerkers of de klanten van die organisatie zijn.
We leven in een wereld waarin ‘meer’ en ‘groter’ al snel worden gezien als ‘beter’. Dit lijken we echter te vergeten wanneer we zelf in een grote organisatie zitten. We houden van small maar doen vaak big als het om business gaat.
Het schort bedrijven ook nog bij de inzet van sociale media. Dit wordt ingezet ‘omdat iedereen het doet’, zonder hart worden er berichten geplaatst. Maar bedrijven moeten het lef hebben om erover na te denken, en zich bewust te worden van het gebruik van sociale media.

Groot denken en klein doen vraagt om een mentaliteit die gekenmerkt wordt door de mens achter je klant en achter je werknemers (van hoog tot laag) serieus te nemen en het begint met anders te kijken naar wat je zelf doet met je klanten en naar wat je klanten doen. Groot denken en groot doen is relatief makkelijk, maar je kwetsbaar opstellen en klein doen is veel moeilijker, daarvoor heb je lef nodig. Dus, wat ga jij morgen doen? Welke vragen ga je stellen, en wat vind je, zie je en hoor je?

Geschreven door Denise van den Berg

 

 

Recensies over het boek Klantropologie

Pluspunten: bedrijfscultuurdoorbrekend (1), Heldere uitleg (1), Inspirerend (1), voor omdenkers (1)

Klantropologie – Innovatie voor bedrijven met lef.

22 augustus 2012 | Door: karinramaker | 30-39 jaar | den haag

Je mag nooit een artikel beginnen met ‘ik’ dus ik begin maar met een omweg, iets wat ook voorkomt in het boek van Jacqueline Fackeldey (als je niet linksaf kan, ga dan rechtsaf), maar ik heb het boek gelezen en heel, heel veel ‘ja’ geknikt.

Het boek is duidelijk, helder en gaat in op ideeën, conceptuitwerking, innovatie, (willen) veranderen en creativiteit, precies wat, naar mijn mening, bedrijven (meer) zullen moeten gaan toepassen in de toekomst. Met weinig veel bereiken, anders kijken naar problemen en duidelijkheid scheppen door middel van hele slimme en creatieve oplossingen, daar gaat zij dieper op in.

Bovendien is het ook een lust voor het oog en laat je soms lachen, dan weer nadenken. Ik kan me zeer voorstellen dat sommige bedrijven hier de wenkbrauwen bij fronsen. Daarom ben ik van mening dat alleen bedrijven met een beetje boel lef aan dit boek heel veel hebben. Zoek de andere richting eens op. Bedenk andere strategieën en experimenteer met creatieve oplossingen.

Een kritische puntje, ik struikel alleen over de naam, maar dat zorgt weer voor gesprekken.

 

Pluspunten: Inspirerend, Heldere uitleg, voor omdenkers, bedrijfscultuurdoorbrekend

 

 

 

M.V.H. van den Berg

25 January 2012

Beschrijft waar het écht om gaat

Klantropologie is een praktisch boek dat tegelijkertijd een verre horizon schetst (met mooie zonsopkomst), omdat het je laat nadenken over écht klantcontact. Ze raakte bij mij talloze snaren – ook in probeer in mijn werk (communicatie en (e)participatie in de publieke sector) ruimte te maken voor gewoon menselijk contact. Dat kan je bedrijf/marketing/organisatie ten goede veranderen, vindt ook Fackeldey.

In dit boek blijft het gelukkig niet bij dat lonkend perspectief (zoals veel ‘goeroes’ doen…), maar Fackeldey biedt ook gewoon fijne denkoefeningen om je hersens lenig te maken en aan de slag te gaan met innovatie die ergens op slaat.

Waarom dan geen vijf sterren? Omdat ik nog veel meer wil lezen hierover en ik hoop dat die vier sterren de auteur uitdaagt tot méér boeken schrijven !

 

 

J.H. Bathoorn

4 September 2012

Jeetje, zo kun je er ook naar kijken

Een klantropoloog kijkt anders naar de wereld. Na het lezen en bekijken van dit boek weet ik het zeker. Fackeldey ziet dingen die ik als gewone sterveling niet zie. Ze focust soms op details, waarom? Omdat iemand daar gelukkig van wordt. Ze kijkt op een zodanig originele manier naar de wereld dat veel bedrijven daar ontzettend veel van kunnen leren. Klantgerichtheid is geen modewoord, klantgerichtheid is een levenswijze, omdat het niet anders kan.

Het boek staat vol prachtige voorbeelden aangevuld met mooi fotomateriaal. Veelal eigen foto’s van de auteur.

Inhoud deugt
Vormgeving deugt

Dit boek smaakt naar meer!

 

 

J.T. Knieriem

20 August 2012

Klantropologie

Fackeldey laat ons op een andere manier naar dingen kijken. En dat is leuk en verfrissend. Het lijken open deuren die aan de orde komen, maar de voorbeelden zijn toch verrassend. Ook haar aanpak is prima en goed voor een ieder toepasbaar.

Het boekje lees je in twee dagen en daarna ben je echt geïnspireerd. En nu gewoon aan de slag er mee !

 

 

Youtube fragment Klantropologie
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BGs_mBcEIpE#!

0:00 – 1:25 Voorstellen

4:00 – 5:12 De impact van digitalisering

Bovenstaande fragmenten zullen wij gebruiken bij onze presentatie, de boekbespreking.

Recensies over Jacqueline Fackeldey, auteur ‘ Klantropologie’
Jacqueline heeft al eerder voor bepaalde organisaties gewerkt. De opdrachtgevers van deze organisaties zeggen het volgende over haar:
Katarina Bosnjak, projectleider Reiswijzer, Rijkswaterstaat
Ik ken Jacqueline van de opdracht die ze voor ons bij Rijkswaterstaat heeft gedaan. Daar waar ik een innovatief project in een conventionele organisatie van de grond probeerde te krijgen, werkte Jacqueline aan de bewustwording bij mijn collega’s. De bewustwording dat klanten mensen zijn, dat mensen behoeftes hebben en dat die behoeftes veranderen in tijd. De bewustwording dat die verandering niet eng is, maar mooie kansen biedt.

Jacqueline is een persoonlijkheid en dat is een groot deel van haar effectiviteit. Ze is toegankelijk, open en confronterend, op een prettige manier. En ze zorgt er altijd voor dat haar boodschap aansluit op de belevingswereld van haar toehoorders.

Bij Jacqueline krijg je geen modelletjes en theorieën, maar iemand die fris en onbevangen naar jouw organisatie en problemen kijkt en vanuit daar maatwerk levert in oplossingen. En als cadeautje krijg je er humor bij. Dat maakt het fijn en geeft weer lucht.

Ik heb me vaak verbaasd over het feit dat Jacqueline erin geslaagd is om elke collega, op elk niveau aan te spreken en te bereiken. Nu is het een jaar geleden dat Jacqueline haar opdracht bij RWS heeft afgerond, maar ze is nog regelmatig onderwerp van gesprek. Mensen stellen zich de vraag “Wat zou Jacqueline ervan denken?”. Dat is fantastisch!

Ik daag je dan ook uit om eens met Jacqueline te praten om te zien of jij inderdaad klantgericht bezig bent. Je zal je verbazen over het resultaat, want een goede klantrelatie is het fundament voor een effectieve organisatie en groei.”

 David Veldt, Manager E-business, ANWB:
“Jacqueline houdt traditionelere denkers op een overtuigende manier een spiegel voor. Zij is in staat om vanuit de processen van bedrijven te denken, deze snel te doorgronden en de beperkende voetangels en klemmen genadeloos te benoemen. Hier laat ze het echter niet bij! Ze pakt relevante innovaties erbij en vertaalt deze naar serieuze kansen.

Bij de ANWB resulteerde dit in een bruisende sessie, met een goede evaluatie achteraf en, nog belangrijker, serieuze initiatieven en acties binnen de marketingorganisatie.

Anne-Marie Westerbeek, Manager Bedrijfsvoering, Maartenskliniek
“Jacqueline Fackeldey doet heel gewoon maar is heel bijzonder. Haar presentaties en adviezen zijn altijd inspirerend, misschien wel het meest voor directieleden en raden van bestuur omdat zij de – vaak dure – door externe bureaus ontwikkelde missie en strategie die we allemaal zo uitdragen op netwerkbijeenkomsten, feilloos toetst aan de praktijk van alledag. En dat doet ze op een hele plezierige en humoristische manier, gelardeerd met foto’s waarvan de meeste op de locatie zelf zijn gemaakt.

Ze zet je aan het denken en inspireert tot veranderingen, ze enthousiasmeert maar vooral is ze intelligent en bevlogen waardoor je met energie terugkeert naar je eigen organisatie en direct bij binnenkomst om je heen gaat kijken of het waar is wat ze zegt en wat je er vandaag nog aan kunt veranderen.”


Website uitgeverij Klantropologie
Website uitgever

http://www.scriptum.nl/boeken/management/communicatie/klantropologie
De uitgeverij van het boek ‘Klantropologie’ is Scriptum. Op website van deze uitgever staat ook een stukje over het boek.

‘De mens achter de klant houdt niet van zoeken maar van vinden. De mens achter de klant wil online en offline fatsoenlijk te woord gestaan worden. Hij betaalt voor een goed product en een goede dienstverlening, en als er onverhoopt iets misgaat, wil hij snel geholpen worden. Dat lijkt een open deur, maar die deur blijkt in de praktijk zo dicht te zitten als het maar kan. Zeg nou zelf, hoe vaak voel jij je als mens achter de klant serieus genomen en hoe vaak neem jij de mens achter jouw klant serieus?
Op basis van haar eigen klantervaringen en haar werkervaring heeft Jacqueline Fackeldey een werkwijze ontwikkeld die zij klantropologie noemt; een werkwijze die bestaat uit de stappen ‘Kijk, luister en huiver’, ‘Knippen en plakken’, ‘Kaartlezen en padvinden’ en ‘Groot denken, klein doen’. Met veel voorbeelden in woord en beeld laat zij zien hoe het niet moet c.q. hoe het beter en klantvriendelijker kan. Een prikkelend boek voor iedereen die innovatiekriebels heeft en klantgericht wil gaan werken, maar nog niet weet hoe daarmee te beginnen en hoe zijn organisatie daarin mee te krijgen.

Jacqueline Fackeldey neemt menselijk gedrag als uitgangspunt voor het verbinden van bedrijfsproces en klantbehoefte en werkt onder de naam fackeldeyfinds als klantropoloog, spreker en adviseur. In het verleden werkte ze in marketing-, sales- en innovatiefuncties bij Philips, De Bijenkorf en ING/Postbank.’

Zichtbare zaken (weblog)

‘Een hartstochtelijk boek waarin klanten centraal staan. Van einde tot begin.

 

Reformatorisch Dagblad
‘Veel in het boek klinkt als een open deur maar blijkbaar loopt het in de praktijk niet overal gesmeerd.’

 


Website Jacqueline Fackeldey, auteur Klantropologie

Website auteur

http://www.fackeldeyfinds.com/

Jacqueline Fackeldey heeft zelf een website, genaamd ‘fackeldeyfinds. verbindt bedrijfsprocessen en klantbehoefte’. Jacqueline helpt ze organisaties klantgericht te werken en te innoveren door presentaties, workshops, trainingen en adviezen. Op haar site schrijft Jacqueline:

‘Ben je manager, directeur of bestuurder en wil je met je organisatie nu echt eens werk maken van klantgerichtheid en tegelijkertijd het innovatievermogen in je organisatie vergroten? Dan ben je bij mij aan het goede adres! Mijn presentaties, workshops, trainingen en adviezen zorgen er – in combinatie met mijn boek – voor dat je per direct klantgericht(er) gaat werken en innoveren.’

(Fackeldey 2012)

Via de website is het ook mogelijk om Jacqueline in te huren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: